Menneskebøger giver kommende socialrådgivere deres første cases
Menneskebiblioteket på socialrådgiveruddannelsen
Foreningen Menneskebiblioteket har for tredje gang inden for de seneste par år afviklet et arrangement i samarbejde med socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole, Metropol. Samarbejdet opstod tilbage i 2017, hvor Menneskebiblioteket deltog som et led i socialrådgiveruddannelsens 80-års jubilæum.
Den gensidige, positive oplevelse, som parterne havde tilbage i 2017, har efterfølgende resulteret i et fast samarbejde med socialrådgiveruddannelsen på Frederiksberg, hvor de kommende socialrådgivere får lov at opleve et menneskebibliotek allerede i første halvår af deres studie.
Menneskebibliotekets tredje besøg hos Metropol fandt sted den 11. september 2019 og var bl.a. i selskab med 19 dygtige, interessante og ikke mindst personlige bøger, som hver især indbød til, at de studerende kunne stille dem spørgsmål, og på den måde få indblik i deres erfaringer.
Ud over menneskebøgerne deltog omkring 120 nye studerende på socialrådgiveruddannelsen, der alle blev fordelt ud i små grupper. Hver gruppe fik den velkendte lånetid på 30 minutter, hvorefter bøgerne roterede rundt, og på ny svarede på interessante og gode spørgsmål fra de studerende. I alt blev det til tre læserunder, som på forhånd var nøje sammensat, så grupperne oplevede diversitet undervejs.
Oplevelsen
Tiden forsvandt for de deltagende. Mange – både læsere og bøger – var lige overrasket, når de smilende bibliotekarer beklagede, at de måtte afbryde deres samtale, »men at de tredive minutter altså desværre er gået«.
»Er du sikker?«, spørger en af bøgerne bibliotekaren, imens en anden kigger forundret og siger »Jamen, vi er jo først lige begyndt?«.
Afslutningsvis samledes alle bøgerne og de studerende i et auditorium. Det var tydeligt at mærke på de mange klapsalver, som bøgerne modtog, samt de rosende og anerkendende ord, der blev givet tilbage til Metropols studerende, at mødet mellem menneskebøger og kommende socialrådgiver endnu en gang var en succes.
Samarbejdet afspejler en gensidig respekt for begge parters rolle i det danske velfærdssamfund – det er guld værd for de studerende allerede tidligt i deres studie, at få konkrete møder med forskellige mennesker i et miljø, der lægger os til forståelse og ligeværd, og det er ubeskriveligt meningsfuldt for de frivillige bøger at kunne præge og give deres erfaringer videre til fremtidens socialrådgivere. »Det er hjælp til selvhjælp«, siger en af menneskebøgerne efter eventet, da det formelt, var forbi, og bøger og bibliotekarer satte sig ned for at synke den intense oplevelse.