Velux Fonden med million donation til digital bogreol
Menneskebiblioteket fylder 25 år i 2025, men allerede nu er den første gave ankommet. For Velux Fonden har besluttet at donere næsten 4 millioner kroner i støtte til udviklingen af en digital bogreol til glæde for bøger og læsere. Den nye platform vil sikre Menneskebiblioteket en meget større rækkevidde ud til landets studerende og at foreningen kan optage og inkludere endnu flere frivillige fra alle egne og samfundslag.
Fra næste år får de første af op til 100.000 studerende direkte online adgang til at låne bøger fra Menneskebiblioteket. Fremover vil studerende fra en række forskellige uddannelser for adgang til transformativ læring i mødet med mennesker fra andre grupper af samfundet. Bøgerne på hylden i Menneskebiblioteket® er ikke papir, men virkelige mennesker, som du må spørge om alt indenfor deres emne.
Med 3,8 millioner kroner i støtte fra VELUX FONDEN vil kommende socialrådgivere, tandplejere, pædagoger eller sygeplejersker nu online kunne låne en menneskebog. De får dermed en tryg mulighed for at møde mangfoldigheden blandt nogle af samfundets mest udsatte grupper, inden de som professionelle skal ud og arbejde med dem.
Menneskebibliotekets® nye online læringsplatform vil i projektperioden sammen med en række institutionelle og faglige partnere distribuerer lånerkort til 100.000 studerende på professionshøjskoler, universiteter og andre uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer.
Varme hænder endnu varmere
Skolen for klinikassistenter og tandplejere under det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har som nogle af de første tilmeldt deres studerende, og i løbet af projektperioden vil Menneskebibliotekets® læringsøvelser indgå som en del af pensum, ligesom det i dag sker på universiteter i USA og Storbritannien (University of Nebraska-Lincoln og Glasgow University School of Medicine).
– Menneskebiblioteket® kan gøre de såkaldt varme hænder endnu varmere, når vores menneskebøger bliver en del af pensum. I Menneskebiblioteket® kan man spørge om alt og blive klogere på den enkelte menneskebogs livserfaringer. Udlånet er et helt særligt og vedkommende læringsrum, som man ikke ellers kan etablere i den almindelige undervisning, siger Ronni Abergel, der er stifter af Menneskebiblioteket.
Bo Danielsen, der er skolechef på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere, er en af dem, der allerede har tilmeldt sine studerende til at deltage i projektet:
– Mange unge vokser op i en social og kulturel silo. I modsætning til tidligere har de ikke erfaringer med at møde fremmede børn eller ældre. Mange bor i kvarterer med andre som dem selv. Mødet med en mangfoldighed af mennesker med meget forskellige baggrunde og livsvilkår kan åbne for ny menneskelig indsigt og forståelse og skabe en afgørende forskel for uddannelsen af sundhedsprofessionelle, siger han.
Under sloganet ”unjudge someone” har Menneskebiblioteket® siden starten i 2000 udlånt tusindvis af levende mennesker og livserfaringer til læsere for at skabe en dybere forståelse og respekt for hinandens forskelligheder. Udlånet varer cirka en halv time, hvor man kan udforske både menneskebogens erfaringer og sine egne antagelser og fordomme.
Biblioteket bliver mere inkluderende
Med udvidelsen bliver biblioteket også mere inkluderende. Ikke mindst i forhold til at rekruttere og fastholde nye ’bøger fra egne og områder af Danmark vi slet ikke har haft mulighed for før.
– Med bevillingen fra VELUX FONDEN får vi ikke bare mulighed for at nå meget bredere ud og til mange flere læsere, men også for selv at blive mere inkluderende. Vi kan oplære og udgive frivillige menneskebøger fra hele landet og fra alle miljøer. Du kan som bog lade dig udlåne uanset, hvor du bor og befinder dig og på tidspunkter som passer dig, siger Ronni Abergel.
Et vigtigt delmål for projektet er at uddanne og udgive en stor gruppe nye bøger, som kan drage fordel af den digitale udgivelsesplatform.
– Vi er glade for at kunne støtte metodeudviklingen af en ny online læringsplatform, der med positive og meningsfulde digitale fællesskaber fremmer mødet mellem borgere i en socialt udsat position og fagpersoner og studerende. Vi håber, at Menneskebibliotekets digitale bogreol gennem åbne, nysgerrige og rummelige samtaler vil styrke Danmarks demokratiske sammenhængskraft,” siger Vibeke Lybecker, uddelingschef for Sociale indsatser i VELUX FONDEN, der bl.a. støtter udviklingsprojekter inden for det sociale område.
Aarhus, Albertslund og Roskilde Biblioteker er med
Det er ikke kun studerende, som får glæde af den nye bogreol. For i efteråret 2025 åbner tre offentlige biblioteker for formidling af udlån til borgere i Albertslund, Roskilde og Aarhus. Det betyder at de kan gå ind på deres lokale bibliotek og få et digitalt lånerkort med hjem.
“Det bliver spændende at følge, hvor mange borgere der har lyst til at tage en direkte samtale med en fremmed over video fra deres eget hjem eller biblioteket. Vi håber på en positiv modtagelse og samtidigt at blive klogere på, hvordan den nye bogreol bedst kan integreres med bibliotekernes udlånssystemer”, siger Ronni Abergel
Den udenlandske online-version er grundigt afprøvet under pandemien og kører nu med bøger og lånere fra hele verden. Foreningen arbejder i dag tæt sammen med globale virksomheder som eBay, Heineken, Lego, Zurich og Verdensbanken i Washington. Det er disse partnerskaber, samt støtte fra fonde, som siden 2000 har finansieret bibliotekets udvikling.