I lørdags afholdte Menneskebiblioteket åben bogreol på både Esbjerg Kommunes Biblioteker og på Københavns Hovedbibliotek.
I løbet af dagen var over 150 læsere forbi vores to biblioteksskranker, og næsten alle vores menneskebøger var udlånt fra start til slut. Det var en utrolig givende dag, hvor vores bibliotekarer blev mødt af mange modige og nysgerrige læsere, som gerne ville høre mere om Menneskebiblioteket og hvad det egentlig vil sige, at skulle møde sin fordom – ansigt til ansigt. Derudover har vores fantastiske bøger meldt tilbage, at der var rigtig god stemning i begge bogdepoter, og at mange af bøgerne også selv fandt tid til at hygge og læse hinanden indbyrdes.
“Du kan få lov til at møde mennesker, som du måske aldrig ville omgås med, og herefter tage ting med dig videre til din egen dagligdag”
På Købehavns Hovedbibliotek fik en af vores bibliotekarer lov til at interviewe Tomasz (53 år), hans datter Patricia (23 år) og hans søn Julian (18 år). I lørdags tog de alle til Menneskebiblioteket i Krystalgade, hvor de sammen lånte titlerne: ‘Anoretiker’, ‘Depression’ og ‘Seksuelt Misbrugt’.
Ifølge Tomasz er Menneskebiblioteket et sted, hvor mennesker kan gå hen og få viden om personlige emner, der kan give nye perspektiver. I deres møde med titlen ‘Depression’ fortæller han, at han bl.a. fik en større forståelse for, hvordan en person med depression oplever selvværd: “Vi talte rigtig meget om selvværd og mekanismerne bag, og hvor vigtigt det er at have fokus på. Selvom jeg godt vidste at det var vigtigt var det alligevel en øjenåbner for mig, fordi samfundet ikke værdsætter selvværd eller promoverer det, så det faktisk er noget man selv skal dyrke. Det lærte jeg.”
Patricia indskyder hertil, at hun synes Menneskebibliotekets koncept er unikt, fordi vi menneskeliggør aktuelle samfundsemner: “Det giver en større forståelse, når man får mulighed for at møde en menneskelig skikkelse på nogle af de her “labels”, som man normalt har et distanceret forhold til i samfundet. Man får alle nuancerne med i samtalen med et menneske, der har gennemlevet en specifik oplevelse eller vendepunkt – f.eks. hvorfor eller hvordan de nåede der til, hvor de er i dag.”
En vigtig del af familiens fælles oplevelse var derudover også, at de alle tre var meget overraskede over, at de kunne få lov til at stille så personlige og direkte spørgsmål til bøgerne: “..Fordi det jo netop er en menneskebog, tør man godt spørge om lidt ekstra, end hvis det f.eks. var en man kendte”, tilføjer Tomasz.
Familiens samlede oplevelse af Menneskebiblioteket var meget positiv, og de var alle imponerede over, hvor dygtige bøgerne var: “Vi synes, at det var utroligt givende og at det er virkelig kompetente menneskebøger vi har talt med. De ved virkelig hvad de snakker om formåede at fortælle om deres oplevelser på en meget reflekteret måde”, fortæller de.
Afslutningvist var det også vigtigt for familien at understrege, at Menneskebiblioteket er særligt, fordi vi stiller mennesker til rådighed, som kan hjælpe læsere i deres eget liv: “De kommer med nogle erfaringer, som man aldrig nogensinde selv har eller måske vil opleve. De bringer noget helt personligt, som du ikke kan finde andre steder. Du kan møde mennesker, som du måske aldrig ville omgås med, og herefter tage ting med dig videre til din egen dagligdag, f.eks. hvordan du skal reagere i forskellige situationer, eller agere specifikt i forhold til forskellige mennesker”, fortæller Julian.
I Menneskebiblioteket betyder det utrolig meget for os, at kunne få lov til at tale med vores læsere om deres oplevelser. De hjælper os til at forstå vigtigheden i det arbejde vi laver, fordi deres engagement og oplevelser i Menneskebiblioteket udgør halvdelen af den samtale vores koncept er bygget op omkring. Tusind tak til Tomasz, Patricia og Julian for at ville medvirke i denne artikel.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
I lørdags, den 10. november 2018, var det den 15. gang Menneskebiblioteket besøgte Københavns Hovedbibliotek siden 2014.