Månedens bog: Homoseksuel forælder og hørehandicappet
På en solrig søndag i København satte vi os i vores Læsehave med Robert for at snakke om hans livsrejse og oplevelser med Menneskebiblioteket, en snak som vi selvfølgelig ønsker at dele med jer, Menneskebibliotekets Læsere. Udover at være en fascinerende Bog, har Robert også været fast del af vore læsehave i den netop afsluttet sæson, hvor interessereret læsere har kunne møde ham to gange om måneden. Robert har kendt vores bibliotek længe, men blev først selv en Bog for to år siden, og siden da har han mest deltaget i arrangementer i Læsehaven.
Som mange af os lever Robert et intersektionelt liv og repræsenterer derfor flere titler i Menneskebiblioteket. Hans første titel handler om hans oplevelse som homoseksuel mand og far til to børn. Det er en interessant historie om hvordan Robert udforskede mange muligheder, før han endte med at finde den rette at indgå i forældreskabet med. Den anden titel handler om Roberts liv med et hørehandicap – et handicap som han formodentligt er født med – hvilket begrænser hans evne til at opfatte lyde, som for eksempel fuglesang og stemmer.
Som blot tre år gammel fik han sit første høreapparat, der hjalp til at kunne høre de lyde han ellers ikke kunne. Selvom det ikke altid var let, har Robert klaret sig så godt, at han i dag taler fire sprog flydende. Det er de færreste der, i en samtale med Robert, vil lægge mærke til at hans hørelse afviger fra normalen.
Handicap som en dør til nye muligheder
Samtalen i Læsehaven kastede lys over, hvordan Robert har navigeret gennem livet med et hørehandicap. Han stod overfor mange udfordringer i sin barndom, men ved hjælp af forældrenes støtte, lærte han at håndterre sin tilstand. I dag,med et stort smil på læben siger Robert selv: “Jeg tror, at når du har et handicap, udvikler du andre færdigheder, som kan kompensere for, det du har mistet. Jeg tror også på, at du kan leve et helt normalt liv, ligesom alle andre.
Robert forklarer hvordan hans diagnose har fremtvunget hans empati, og evnen til at læse ansigtsudtryk, færdigheder er er nyttigt i Roberts arbejde, og som har gjort ham i stand til at bedre at skabe medmenneskelige forbindelser. Han foretrækker mindre grupper, eller en-til-en interaktioner da disse giver ham mulighed for at koncentrere sig bedre, uden udenfra kommende lydgener baggrundsstøj. Til sidst fortæller Robert også, at han i årenes løb har udvikler en stærk sans for vibrationer.
Efterhånden som Robert tilpassede sig de specifikke udfordringer der er forbundet til at leve et liv med hørehandicap, dukkede en ny udfordring op; han er homoseksuel og ønskede at blive far. Efter at have undersøgt sine muligheder, mødte han moderen til sine børn online. De begyndte at bruge tid sammen som venner, og et par måneder senere besluttede de sig for at få deres første barn. Et par år efter blev deres andet barn født. Da det ikke er den mest almindelige måde at starte en familie på, spurgte vi Robert om folks reaktioner på hans beslutning. “Jeg stødte ikke på nogen modstand imod det. Jeg husker at fortælle det til mine kollegaer, og de syntes det var fantastisk. De fleste mennesker havde aldrig overvejet denne vej til forældreskab, men hvorfor ikke? Jeg vil dog sige, at dating blev mere kompliceret for mig, nu hvor det ikke kun er ‘mig’ længere. Jeg har to børn nu, så hvis jeg dater nogle, og gerne vil have at de møder mine børn, skal jeg være sikker på forholdet først”.
En åben bog, for ikke at lukke af
Vi stillede Robert et par spørgsmål for at få indsigt i, hvordan det er at læse ham som en åben bog i Menneskebiblioteket, men det blev hurtigt klart, at hans historie er utrolig kompleks, og der er altid flere spørgsmål at stille. Han nævner, at nye spørgsmål fra læserne konstant udfordrer ham og hjælper ham med at udvide sine egne synspunkter.
“Jeg kan godt lide at udvide min horisont her og blive udfordret. Vi har alle vores rutiner – vi går på arbejde, vi ses med vores familier – men for mig føles det som den samme cirkel igen og igen. En af grundene til, at jeg kommer her, er for at møde nye mennesker. Jeg kan huske, at jeg for et par uger siden talte om at være homoseksuel forælder med en gruppe fra Korea, og jeg kunne se, at de var meget overraskede over min fortælling. I det øjeblik blev jeg opmærksom på mine egne fordomme, fordi de fleste af dem, jeg taler med, er danskere eller europæere fra Skandinavien, som er mere familiær med konceptet. Jeg indså at hvad der virker normalt for mig, ikke er normalt for andre.”
Mod slutningen af vores interview spurgte vi Robert om hans planer for fremtiden, nu når Læsehaven er lukket om vinteren. Selvom han har et fuldtidsjob og nogle gange finder det udfordrende at deltage i vores arrangementer, viste han stor interesse for at deltage i flere onlinebegivenheder og udfordre sig selv til at skabe den samme afslappede, personlige atmosfære i de virtuelle omgivelser. Han sagde: “Jeg har prøvet et par online events, men jeg følte ikke, at jeg skabte en så stærk forbindelse mellem bogen og læseren som jeg gør i det virkelige liv. Jeg ser det som en udfordring, jeg gerne vil udforske – at finde ud af hvordan man skaber det rum online.” På sit arbejde har han mange online møder, hvor det altid handler om at skabe et trygt og tillidsfuldt miljø med folk rundt omkring i verden. For nylig har han tænkt på, hvordan han kan anvende disse erfaringer på Menneskebibliotekets online arrangementer.
Vi ser frem til at dele Roberts titler – ‘Gay Parent’ og ‘Hearing Disability’ – igen, uanset om det er i læsehaven, på et bibliotek eller online.