”Jeg ønskede at forstå mine egne oplevelser på nye måder”
I 2015 flygtede Tariq til Danmark med sin familie, og selvom han i dag bor og arbejder i København, har etableret et netværk og også er engageret i frivilligt arbejde, er rejsen mod forståelsen af hans egne oplevelser fortsat undervejs. Den rejse har dét at være med i Menneskebiblioteket hjulpet ham med. Han fortæller i denne artikel, hvorfor han har valgt at være en åben bog og om de oplevelser, der har ledt ham til det.
At gøre en forskel for andre – og for sig selv
Tariq været tilknyttet Menneskebibliotekets bogdepot i København siden efteråret 2021. Han kan udlånes som ”Flygtning” eller ”Statsløs”. I læsninger åbner han op omkring sine personlige og ofte traumatiske oplevelser, der bl.a. knytter sig til at blive født som statsløs flygtning og mødet med det danske integrationssystem.
”Det er den slags oplevelser, du vil tale om, og som du ønsker at bearbejde, men samtidig skal du opretholde et niveau af normalitet i dit liv eller ihvertfald en illusion af normalitet. Menneskebiblioteket er et meget specielt sted, hvor du kan bryde denne illusion, og hvor du bare kan være til og tale om dine oplevelser”.
Tariq håber med sin åbenhed at udfordre læsernes opfattelser.
”At være en åben bog er for mig en måde at forstå ting fra et andet perspektiv end mit eget. For hvis du kun kan anskue livet ud fra dit eget perspektiv, så risikerer du at udsætte dig selv for dine egne fordomme”.
Det er vigtigt for Tariq, at der i Menneskebiblioteket er en ramme og en mangfoldighed, som gør det umuligt ikke at komme ansigt til ansigt med egne og andres fordomme.
Det første møde med læserne
Sideløbende med at Tariq er en åben bog i Menneskebiblioteket, har han travlt med sit job som konsulent. Men i marts blev det så omsider tid til at møde læserne for første gang.
Han fortæller, at han følte sig en smule nervøs inden læsningerne med de ansatte fra Bispebjerg Hospitals anæstesiologiske afdeling.
“Jeg måtte flere gange gå ud på badeværelset og tjekke, om jeg var helt rød i ansigtet”.
De første udlån gik heldigvis rigtig fint, og de mange læsere fik en indsigt i, hvordan Tariq og hans familie har oplevet at blive mødt af sundhedssystemet og for Tariq selv. Han oplevede at gå derfra med en langt mere konkret indsigt i sundhedsvæsenet, og hans egne oplevelser og fordomme herom blev udfordret. Efter ankomsten til Danmark fik hans far en skade og gik i flere år med smerter, men blev mødt af et system, der ikke tog ham eller hans smerter alvorligt, fortæller Tariq.
En behandling som Tariq og hans familie længe troede havde rod i deres status som flygtninge. Under en læsning til arrangementet på Bispebjerg Hospital, fortæller en læser dog, at familiens frustrerende oplevelse med sundhedssystemet desværre også sker for mennesker, der ikke har flygtningestatus. Oplevelsen til denne læsning bekræftede Tariq i, at det er sundt at få udfordret egne fordomme, og at det i lige så høj grad sker for ham, som for hans læsere.
Når fordomme bliver en hæmsko for integration/Et møde med et system, der ikke er ”one size fits all”
For Tariq har mødet med integrationssystemet ikke været uden udfordringer. Han har som flygtning oplevet at blive kategoriseret og tilskrevet fordomme, der ikke stemmer overens med hans virkelighed, og som har besværliggjort hans egen integrationsproces. Det er ærgerligt, mener Tariq og udtaler:
”Når du sætter folk i bås, så transformeres det til et socialt billede af en gruppe mennesker, og det gør tingene sværere for os flygtninge”.
Han uddyber og beskriver, at det har været udfordrende at gøre indtryk på andre mennesker, da det kræver, at man skal gøre et indtryk, der overgår deres allerede-eksisterende opfattelse af en. Menneskebiblioteket har netop givet Tariq rum og mulighed for at udfordre nogle af de opfattelser og fordomme, han har mødt igennem integrationsprocessen, hvilket er vigtigt for ham.
Menneskelige forbindelser skaber forandring
Tariq er dedikeret til sagen, og han beskriver, hvordan han ser dét at være en åben bog i Menneskebiblioteket som en forpligtelse, der strækker sig ud over hans hverdagsliv, og som kræver noget ekstra af ham.
”En af de stærkeste måder at skabe en menneskelig forbindelse er gennem sårbarhed”, fortæller Tariq.
At være bog kan være udfordrende i forhold til hverdagslivet, men dét at tale om traumatiske oplevelser og det, der kan opstå i det dialogiske møde som Menneskebiblioteket sætter ramme om, er vigtigt, mener han.
”Folk lever bare deres hverdagsliv, og de stopper ikke op og tænker over deres egne forståelser eller fordomme. De afspiller bare de samme, de allerede har”.
Derfor er det Tariqs håb, at hans åbenhed om disse emner kan bidrage til, at et andet menneske udfordres på deres fordomme og får en dybere forståelse.
”Jeg kommer jo ikke til at være en del af deres liv for evigt, men hvis jeg blot kan få dem til at reflektere og tage disse refleksioner med sig”, siger Tariq med et ydmygt håb om, at hans bidrag er med til at gøre en forskel.
Tariq kan lånes fra Menneskebibliotekets Bogdepot i København.