Kommende socialrådgivere skal læse mennesker
Et nyt samarbejde mellem Socialrådgiveruddannelsen på Københavns Professionshøjskole og Foreningen Menneskebiblioteket betyder, at fremover vil kommende socialrådgivere deltage i et Menneskebibliotek, som en del af deres uddannelse. De studerende på Institut for Socialrådgiveruddannelse vil, som en del af introforløbet til uddannelsen, møde Menneskebibliotekets levende bogreol. Et møde der vil give de nye studerende, et tidligt indblik i menneskelighedens mange nuancer, og dét at der bag enhver titel, findes en individuel livshistorie og forståelse.
“Det er en del af en større vision, som nu går i opfyldelse og en optimal situation for alle parter. Aftalen sikrer at vores bøger bliver læst af sultne og spørgelystne studerende, som snart skal ud og arbejde med mange af de emner, som vi har på vores levende bogreol. Så jeg mener, at vi rammer sømmet på hovedet med det her”, siger Ronni Abergel, stifter af Menneskebiblioteket.
Samarbejdet er kommet i stand oven på Menneskebibliotekets første besøg på Metropol i 2017, i forbindelse med Socialrådgiveruddannelsens 80 års jubilæum. Oplevelsen var så positiv for alle parter, at det nu bliver til et mere formaliseret samarbejde.
“Menneskebiblioteket repræsenterer hele den brede palet af menneskeligheden. Som socialrådgiver er det noget af det vigtigste at være nysgerrig og åben, og kunne skabe det respektfulde møde med alle mennesker. Vi har en uddannelse som smykker sig af at ville være meget tæt på praksis. Det er de helt nye studerende som skal møde Menneskebiblioteket, så det fra starten bliver tydeligt for dem, hvad det er for en virkelighed de træder ind i.” fortæller Helle Walsted Samuelsen, uddannelsesleder ved Institut for Socialrådgiveruddannelse på Københavns Professionshøjskole.
Det uformelle møde, som metoden skaber for begge parter, har allerede vist sig nyttigt på en række uddannelser. Siden 2016 har Menneskebiblioteket bl.a. samarbejdet med SOPU København omkring uddannelse af de kommende Social- og Sundhedsassistenter. Helle Walsted påpeger også det faglige udbytte, som de studerende får ved mødet med menneske bøgerne.
“De for-forståelser som alle har, dem skal vi kunne være særligt bevidste omkring og kunne lægge fra os – og i stedet møde MENNESKET. Vores fornemmeste opgave er at kunne se mennesket og skabe mødet – hver gang! Derfor er den menneskelige nysgerrighed, ud over viden og faglighed, helt central for en socialrådgivers dannelse. Denne finder kun sted, hvis man evner at se sprækkerne i et individs dominerende historie, og se ind til mennesket bag.”
Det er ikke kun hos Menneskebiblioteket og uddannelsesstedet, at samarbejdet vækker begejstring. Helle Walsted beskriver at de studerende også udtrykker stor glæde, ved at kunne indgå i dialog med Menneskebibliotekets alsidige samling.
“De studerende har syntes det var meget inspirerende møder! De har været glade for at få de her indblik og at nogen vil dele deres personlige historie. De har udtrykt at det er blevet mere tydeligt for dem, hvad deres kommende erhverv byder på – Mødet med et andet menneske. Hos Menneskebiblioteket får de én unik mulighed for at møde virkelighedens mangfoldighed.”
Samarbejdet betyder at Menneskebiblioteket fremover besøger socialrådgiveruddannelsen i introforløbet to gange årligt. Ved disse lukkede events, vil det være udelukkende de nye studerende, som kan låne fra Menneskebibliotekets samling.