Et trygt sted for samtaler med dem, der er anderledes end dig
Menneskebiblioteket åbnede fredag 26. juni 2020 verdens første permanente Menneskebibliotek på Nørrebro. Her kan gæsterne få udfordret deres fordomme i en snak med de levende bøger – mennesker med vigtige erfaringer og historier.
Samtalegyngen ligger stadig på jorden en halv time før, Læsehaven på Nørre Allé officielt åbner.
Imens vikler en flok frivillige huset på grunden ind i et langt rødt bånd, som kulturborgmester i København Kommune Franciska Rosenkilde skal klippe over ved indvielsen.
Boremaskinerne er ladet op. Og andre frivillige får gyngen samlet og sat fast.
Sådan har det været de seneste 18 dage. Mere end 50 frivillige har knoklet for at bygge læsehaven, så københavnere og andre kan låne bøger. Ikke bøger med trykte bogstaver, selvpromoverende bagsidetekster og stift bind, men menneskebøger, der kan tale, smile, græde og gestikulere, mens de fortæller deres historie.
Læsehaven på Nørre Alle 7 på Nørrebro i København er verdens første permanente Menneskebibliotek. I læsehaven kan man låne en af sine fordomme i form af et andet menneske. Bogen kan fortælle låneren sin historie og svare på lånerens spørgsmål. Alle spørgsmål er tilladte.
Man kan spørge tørklædepigen, hvorfor hun går med tørklæde; den kropsudsmykkede, om det ikke gør ondt med alle de metaldimser på kroppen; den polyamorøse, om hvordan hun kan elske så mange på en gang, eller den hjemløse om, hvorfor han ikke bare kan finde et sted at bo.
”Vi bekæmper ikke fordomme, men vi udfordrer dem,” siger Ronni Abergel, der er stifter og leder af Menneskebibliotek.
For vi har brug for fordomme for at føle os sikre, pointerer han. Vi er nødt til at antage ting om andre for at kunne bevæge os trygt igennem livet og verden.
”Læsehaven er et trygt sted, hvor vi kan møde mennesker, vi har fordomme om og få svar på nogle spørgsmål,” siger Ronni Abergel.
Vigtigere end nogensinde
Netop nu er det vigtigere end nogensinde, at vi lærer at forstå hinanden, siger kulturborgmester i København Kommune Franciska Rosenkilde i sin tale til åbningen af haven. Den afroamerikanske mand, George Floyd, der blev dræbt af en amerikansk politibetjent, og black lives matter-bevægelsen er blevet en slags katalysator for flere relevante diskussioner.
”En undersøgelse fra Megafon viser, at 51 procent af danskerne ikke mener, at racisme er et problem, selv om der konstant er beviser for det modsatte,” sagde kulturborgmesteren.
”Vi har brug for løsninger, vi har ikke brug for at spørge, om der er et problem. Vi har brug for at bygge broer, hvor andre bygger mure,” sagde hun, inden hun klippede det røde bånd til huset i læsehaven over.
Grønne fællesskaber
Læsehaven ligger uden for kulturhuset Union. Den daglige leder Åsmund Boye Kverneland var med til at finde en bygning, da Menneskebibliotek voksede ud af lokalerne i huset.
”Union sigter efter at understøtte, at mennesker kan mødes på tværs af forskellige kulturer og forskellige sindelag. Det er også nogle af fundamentblokkene i Menneskebiblioteket. Derfor ville vi også gerne beholde Menneskebiblioteket, hvis vi kunne,” siger han.
Huset har tidligere stået i nordvestkvarteret og er blevet brugt af venligboerne.
”Haven foran Union har ligget som en lidt øde rosenhave, og nu er den blevet transformeret om til et grønt fællesskab, en læsehave og en slags sansehave med blomster, urter og madplanter som kartofter, ”siger Åsmund Boye Kverneland.
Roserne står der stadig. De er flyttet ind til husmuren for at give plads til det nye hus og de mange træbænke og små kroge, hvor læserne kan sidde i fred og ro med deres levende bog.
Læsehaven er designet af Arkitekt Tina Vilfan og opført af mere end 50 frivillige under ledelse af byggeleder Jonas Roel Jørgensen. Bygningen er tilvejebragt gennem et samarbejde med We Do Democracy.
Du kan finde programmet for aktiviteter i Læsehaven på Menneskebibliotekets Facebookside.
I åbningstiden kan du låne forskellige titler. Det er ikke altid muligt at låne alle titler, men så kan man reservere en bog til næste gang den udgives. Der vil også være udlån til børn samt mulighed for at blive en del af Menneskebibliotekets Bogklub. Haven finder du ved kulturhuset Union på Nørre Allé 7, 2200 København N.
Du kan læse mere om Menneskebiblioteket på https://menneskebiblioteket.dk/ og på https://humanlibrary.org/
1 kommentar