Sæson 1: Menneskebiblioteket på TV2 Lorry

Har du læst en menneskebog på tv før? I første sæson af Menneskebiblioteket på TV Lorry møder vi nogle af de mest udsatte grupper i samfundet, når vært John Rahbek låner dem til en læsning.

I løbet af seriens seks afsnit låner guider han læserne hjemme i stuen gennem møder med en Roma, en Kropsudsmykket, en Bipolar, en Autist, en Konvertit og en Person med et sjældent handicap.

Formålet er at gå læsernes ærinde og udfordre de mest udbredte fordomme vi går og har om dem, der ikke ligner de fleste.

Det skal give seerne en mulighed for at få et nyt perspektiv på mennesker, de ikke nødvendigvis selv har adgang til at tale med.

Konvertit

Islam fylder meget i den offentlige debat i Danmark og for mange mennesker kan det være svært at forstå, hvorfor en kvinde, der er født og opvokset i Danmark, vælger at konvertere til Islam. I dette afsnit af Menneskebiblioteket møder John Rahbek Helene, som er konverteret til Islam. Se med, når han udfordrer nogle af sine egne fordomme og blandt andet får svar på, hvordan det er at gå med tørklæde, hvilke bevæggrunde der ligger bag at konvertere, og hvordan islamisk trosbekendelse påvirker Helenes hverdag.

Sjældent handicap

Hvilke fordomme bliver man mødt med, når man har et synligt handicap? Kan man have en kæreste? Kan man have et arbejde? Skal man have ondt af personer med handicap? Anders er 33 år og er født med et sjældent handicap. Han er svagtseende og har dårlig hørelse og sygdommen hypohidrotisk ectodermal dysplasi gør, at han kan ikke svede. I dette afsnit af Menneskebiblioteket fortæller Anders, hvordan det har været at vokse op og leve med et sjældent, synligt handicap.

Autist

Det kan både være ensomt og slidsomt at være anderledes, fortæller den 32-årige autist, Adam, i denne episode af Menneskebiblioteket. For fordommene man møder som autist er mange: Kan autister bo alene? Kan de begå sig socialt? Kan de varetage et normalt arbejde og i det hele taget være en del af samfundet?
Se med, når Adam giver et indblik i sin hverdag og svarer på spørgsmål om stort og småt fra vært John Rahbek.

Bipolar

Det er ikke til at se at hun er anderledes, men 22-årige Lærke har den psykiske diagnose bipolar lidelse. Lærke har tidligere været indlagt, har forsøgt at tage sit eget liv og tæret hårdt på sine nærmeste. Hun oplever, at folk tænker, at man er meget syg, ustabil og ikke kan være en del af samfundet, når man har diagnosen bipolar. Men er det hele historien? I dette afsnit af Menneskebiblioteket udfordrer John Rahbek sine fordomme om personer med bipolar lidelse.  

Roma

Admir er roma, men han er hverken sigøjnerboss, hjemløs eller tyv. Han er kørelærer i Vanløse, bor i villa og opdrager sine børn efter danske værdier. Men hvad betyder det egentligt at være roma? Er romaer kun folk fra Rumænien og er en roma det samme som en sigøjner? Vi hører ofte om romaer i mediebilledet, men får sjældent mulighed for at tale med dem – i dette afsnit af Menneskebiblioteket besøger John Rahbek Admir Ismanovski og får et helt nyt syn på romaer.

TitleKropsudsmykket

Muffe har horn i panden, en flækket tunge, teflonringe indopereret i armen og har fået fjernet sin navle. Stort set hele hans krop er dækket af tatoveringer og han er flere gange blevet hængt op i kroge også kaldet body suspension. Muffe ligner ingen andre. Hvorfor har han valgt at se sådan ud? Hvilke reaktioner får han fra forbipasserende, og hvilke fordomme omkring kropsudsmykkede møder han i sin hverdag? Mød i dette afsnit af Menneskebiblioteket Muffe, og bliv lidt klogere.