“Rigtige mennesker, rigtige samtaler”

Bliv bibliotekar

Er du interesseret i at blive bibliotekar for menneskebiblioteket?

Mød bøgerne i Menneskebiblioteket. De er mennesker som du og jeg, men på grund af deres livsstil, overbevisning, etnicitet, handicap, seksualitet, sociale status eller beskæftigelse, er de ofte genstand for fordomme og stereotyper.

Alle bøger stiller frivilligt op til udlån for at stille deres viden, erfaring, holdninger og oplevelser til rådighed for læseren. Ved at indgå i dialog med vores bøger får du muligheden for at få et unikt indblik i et andet menneskes liv og livsvilkår.

Lån en bog på Menneskebiblioteket og opdag, at man ikke skal dømme en bog på dens omslag.

Alkoholiker

Ifølge Sundhedsstyrelsen er ca. 160.000 danskere afhængige af alkohol, og omkring 60.000 børn vokser op i en familie med alkoholmisbrug. Alkoholafhængighed er derfor et emne, som berører mange familier, arbejdspladser og vores samfund som helhed.

Der er mange fordomme om alkoholikere. Er det for eksempel kun et spørgsmål om tid, inden man får et tilbagefald til druk? Er alkoholikere udstødt fra både familie, venner og arbejdsplads? Og kan man som alkoholiker ikke bare lade være med at drikke? Spørgsmålene er mange, men det er svarerne også.
Så lån vores ædru alkoholiker, aktiv i Anonyme Alkoholikere i mange år og parat til at svare på ethvert spørgsmål om alkoholisme, som du kan finde på.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Sygdom

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Anorektiker

Anoreksi er en frygtelig sygdom, som gør at mennesker undlader at spise af frygt for at tage på, eller fordi de er drevet af et stærkt ønske om, at være tynde. Anoreksi rammer især piger og kvinder, men også drenge og mænd udvikler sygdommen. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade anslår at ca. 5000 danskere lider af anoreksi.

Fordommene om anorektikere tager deres udgangspunkt i at sygdommen er selvforskyldt. Man kan jo bare lade være med at slanke sig og spise noget mad. Egocentreret, kropsfikseret og ansvarsløs er nogle af de begreber, som de sygdomsramte møder fra omgivelserne.

Men hvordan er det at være fanget i en alt for tynd krop og uden appetit, når man konstant er omgivet af mad, og flertallet af befolkningen er godt polstrede. Hvorfor er det så svært at spise noget mere mad og tage på? Mød vores anorektiker og spørg selv.

Lokation: København

Udgivet: 2014

Kategori: Spiseforstyrrelser

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Arbejdsløs

Ledighed er roden til alt ondt, lyder et gammelt ordsprog. Enhver, der har prøvet at gå arbejdsløs, ved, at det overhovedet ikke er sjovt. Følelsen af utilstrækkelighed, af ikke at slå til, at opleve sig fravalgt, udelukket, socialt ekskluderet, er bare noget, der følger med ledigheden.

Men værst for de ufrivilligt arbejdsløse er omgivelsernes fordomme og fordømmelse. Samfundsnasser, doven og ugidelig er bare nogle få. Oveni omgivelsernes skeptiske og til tider belastende blikke, så tvinges ledige igennem et system, der virker mere fornedrende end fremmende for deres beskæftigelse.

Nyttejobs, tvangsaktivering, jobprøvninger og mere til. Det er et fuldtidsjob at være arbejdsløs i Danmark, og det kræver en ressourcestærk person at modstå både ledighed og ydmygelser. Lån vores arbejdsløse bog, og du vil få mulighed for et dybt personligt indblik i vilkårene for de ledige i Danmark!

Lokation: København

Udgivet: 2009

Kategori: Beskæftigelse Social Status

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Autist (Asperger)

Autisme er et begreb, som egentlig dækker over en bred gruppe af beslægtede vanskeligheder. Asperger Syndrom er en af de typer man relaterer til dette handicap. Det er en udviklingsforstyrrelse og enkelte rammes af psykotiske anfald.

Autisme blev for alvor verdenskendt i slut firserne med filmen Rain Man. Og netop den film har skabt afsæt til mange af de fordomme, som mennesker med autisme møder.

Enten tror folk at de er matematiske genier eller savants, som det kaldes. Ellers er det lige modsatte grøft og betegnelser der anvendes. Men har du nogensinde mødt et menneske med autisme? Ellers så kom forbi vores boghylde.

Lokation: København

Udgivet: 2015

Kategori: Handicap

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

BDSM (Masochist)

De seksuelle miljøer har altid været omgærdet med mystik og fordomme. Senest er det BDSM scenen, som er udsat for massiv eksponering på grund af bøgerne i serien om de halvtreds skygger og med filmens store udbredelse følger en ny bølge af fordomme og stereotyper indover et miljø, som er præget af stor individualitet.

Det er muligvis naturligt i kølvandet på popkulturens forsøgsvise omklamring af subkulturer og undergrundsmiljøer. Men den store eksponering af scenen vækker en masse nye stereotyper om de mennesker, der er aktive i miljøet.

Vores BDSM bog har stor erfaring fra mange år som seksuelt og politisk aktiv i SMil og hun svarer meget gerne på dine spørgsmål så myterne omkring udøverne kan erstattes med fakta. Det eneste det kræver er, at du tør spørge?

Lokation: København

Udgivet: Marts 2015

Kategori: Seksualitet

Bipolar

Mindst 40.000 danskere er ramt af bipolar affektiv sindslidelse. Tidligere kaldte man sindslidelsen maniodepressiv psykose, men man er gået væk fra denne beteg­nelse, da man ikke behøver være psykotisk for at få diagnosen. I daglig tale omtales sindslidelsen dog stadig som maniodepression.

Fordommene omkring den bipolare hænger sammen med at man før anså lidelsen psykotisk, altså at den bipolare var sindsyg og burde lukkes inde. At de var gale og ikke depressive med kraftige humørudsving.

Lån vores Bipolar bog og spørg selv ind til lige det, du gerne vil vide.

Lokation: København

Udgivet: 2015

Kategori: Mentale Sygdomme

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Biseksuel

Menneskers seksualitet har altid været et “varmt emne” i sladderblade og ved kaffe bordene. Det eneste der har ændret sig er de typer af seksualitet som diskuteres. Homoseksuelle har været diskuteret, transkønnede er pt. genstand for megen negativ opmærksomhed fra omgivelserne, mens de biseksuelle er en anderledes skjult gruppe.

Dem som både kan lide eget og det modsatte køn gemmer sig muligvis fra fordomme om, at de er udskejende, forvirrede eller har problemer med at forpligte sig.

Det er langt fra en gruppe, som er voldsomt stigmatiseret, men alligevel er det nok til, at langt størstedelen af biseksuelle ikke føler sig trygge nok, til at være åbne omkring deres preferencer.

Lån en biseksuel og spørg om det du allerhelst vil vide.

Lokation: København

Udgivet: 2014

Kategori: Seksualitet

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Blind

Vi har rigtigt mange forskellige bøger i Menneskebiblioteket, men den eneste, som ikke kan se dig, er vores blinde bog. Typisk medfølger en hund, når man låner denne bog.

Fordomme om blinde bygger meget på antagelser om deres muligheder for at bevæge sig rundt i samfundet. Disse fordomme berører kærlighed, arbejdsliv og de mange udfoldelsesmuligheder, som blinde ikke kan deltage i på lige fod med mennesker, der har et almindeligt syn.

Mange af os tør ikke spørge en blind om, hvordan de klarer sig, men de fleste vil faktisk rigtigt gerne være med til at afmystificere deres livsvilkår. Så spring ud i det med bind for øjnene, så vil du få dig en på opleveren, du ikke drømmer om!

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Handicap

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

DF´er

Dansk Folkeparti har en relativt stor vælger skare på lige godt trekvart million borgere, men de fleste kvier sig ved at melde rent ud, at de stemmer på DF. Nogle taler om mobning og social ekslusion, mens andre forbeholder sig retten til at holde deres politiske overbevisning for sig selv.

Men hvem er det, som stemmer DF? Hvorfor gør de det? Er det noget med racisme og intolerance? Kan de ikke lide muslimere eller flygtninge?

Spørgsmålene er mange og det kan virke påtrængende, at stoppe folk på gaden, så derfor har vi fundet en DFér, som gerne vil svare på dine spørgsmål.

Lokation: København

Udgivet: 2015

Kategori: Politik

Eks-radikaliseret

I en tid med terror højt på dagsordenen og høj bølgegang i debatten, er det vigtigt at vi som samfund forsøger at komme til bunds i årsagerne til, at unge mennesker lader sig forføre af radikaliserede grupper og deres idelogier. Derfor er vi glade for at kunne præsentere en eks-radikaliseret på vores boghylde.

Vores fordomme om dem er sikkert mange, hvorfor spørgsmålene må tårne sig op. Kom ind forbi og mød en mand der var vred og isoleret. Spørg ham om præcis det du gerne vil vide mere om.

Lokation: København

Udgivet: 18. April 2015

Kategori: Politik Religion

Epilepsi

Epilepsi kan være en voldsom lidelse og anfaldshyppigheden varierer meget, generelt er der meget store individuelle variationer hos epileptikere. Mange voldsomme anfald belaster hjertet, men med medicin kan 70% af de berørte mennesker blive anfaldsfri.

Fordomme: At det er en sygdom (syndrom), at man altid er træt, at man ikke kan tåle at drkke, at man er spastisk anlagt,  skrøbelig/ikke robust, konstant påvirket (anfaldshyppighed), udsat for mishandling i barndommen og mere til.

Opfordring/konstruktivt: Lån vores epileptiker og spørg om begrænsninger og muligheder. familieliv, arbejde, anfald, hån, fordomme og alt muligt andet, som du gerne vil vide.

Lokation: København

Udgivet: 2016

Kategori: Handicap Sygdom

Faktalink: Epilepsiforeningen.dk (linket åbner i et nyt vindue)

Ex-Pusher

Narkotika er noget, som rigtigt mange mennesker benytter sig af. Men hvem er det egentligt, som vi køber det af? Hvorfor bliver man pusher? Hvad bruger man pengene til? Hvordan reagerer folk egentlig på, at du er kriminel? og hvordan kommer man ud af det igen?

Kriminelle er både stigmatiserede og glorificerede. Film, spil og reality-tv bidrager til at iscenesætte kriminalitet, men hvordan er det egentlig det forholder sig?

Lån vores tidligere dealer. Han har afsonet sin straf og vendt brystkassen fremad og er klar til at svare på dine spørgsmål.

Lokation: København

Udgivet: Juni 2015

Kategori: Beskæftigelse Livsstil

Feminist

En feminist arbejder for at nedbryde det patriarkalske samfund. For at definere og forsvare kvinders ligestilling med mænd økonomisk, socialt og politisk. Det handler om uddannelse, arbejdsmarked og løn. Men osse om retten til ikke at blive seksualiseret i det offentlige rum.

Feminister og deres kamp er omgærdet af mange personlige og ofte voldsomme fordomme. Antageligt instigeret af mænd, som har vredet sig ved udsigten til kvindernes frigørelse. Superlativerne inkluderer opfattelser og holdninger til feministers seksuelle overbevisning, kropsbehåring, politiske ståsted og deres forhold til mænd. Lån en feminist og stil alle de spørgsmål, du altid har brændt efter at få svar på!

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Livsstil Politik

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Flygtning

De fleste har en holdning til flygtninge i Danmark. Men på trods af megen fokus på emnet og stor folkelig debat, så trives fordomme og misinformation om flygtninge stadig i dag.

De kommer kun for at nasse på vores system, fordi de har hørt om Danmark fra deres fætter, der har betalt 50.000$ for at blive smuglet hele vejen herop. Nu skal han tjene de penge hjem ved at snyde, bedrage og stjæle alt, der ikke er svejset fast. I øvrigt venter han bare på at få sin familie herop, så de sammen kan bedrage det danske samfund for millioner.

Hvis man skal tro på det, man læser i aviserne, så er der alt for mange af de såkaldte “bekvemmelighedsflygtninge” imellem de mennesker, der søger et nyt liv i fred og frihed her i Danmark. Tonen er hård og uforsonlig, og det har den været længe i den danske debat om flygtninge. Nu aktualiseret igen efter en årrække med faldende antal af asylansøgere, så er der nu igen et stigende antal, som følge af flere krige og konflikter rundt om i verden.

Kom og mød mennesket, der ved, hvad det betyder at flygte, fra alt man kender og har kært, og se om dine fordomme om flygtninge stemmer overens med virkeligheden!

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Social Status

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Grønlænder

Uanset om vi bryder os om det eller ej, så er grønlænderne et stigmatiseret og marginaliseret folkefærd i Danmark. Det er en af de grupper i samfundet, som møder mange fordomme og har store udfordringer med, at opnå fodfæste på det danske arbejdsmarked.

Det er stadig oplevelser omkring alkohol, misbrug i familier og fangerkultur, som er fremherskende omkring grønlændere. Det er som om, at når først en gruppe har fået et mærkat, så er det meget vanskeligt for den enkelte, at komme fri af de skygger som fordommene kaster.

Et gammel ordsprog på Grønland lyder, at en fremmed er en ven du ikke har mødt endnu. Fordommene om grønlændere er mange og de har hængt ved længe, alt for længe. Mød vores bog fra Grønland og hør om mobning på arbejdspladser, social eksklusion og kultur sammenstød.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Etnicitet

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Hiv+

Trods store gennembrud i den medicinske behandling , så er der stadig mange fordomme om mennesker der rammes af sygdommen HIV. Berøringsangst er en stor udfordring, hvorfor mange vælger helt at tie stille med deres status som Hiv smittede.

For når det ikke er en synlig sygdom og omgivelserne mangler viden og forståelse, så er det nemmere at leve med det alene. Gruppen af HIV smittede er en af de mest usynlige og tavse, for hvor mange af os kender egentlig lige en med HIV?

Men vidste du, at velmedicineret HIV ikke er smitsomt? Vidste du, at de berørte finder hemmelighedskræmmeriet belastende for deres liv? Lån vores bog og hør fra hestens mund, hvad det betyder at leve med en sygdom, som gør andre mennesker bange.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Sygdom

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Hjemløs

Antallet af hjemløse i Danmark vokser år for år. Det er uklart præcist hvor mange der er ramt af hjemløshed, men et sted mellem 7-10.000 mennesker menes at stå uden tag over eget hoved. Uden muligheden for at sove trygt i deres egen seng.

Fordommene om hvorfor mennesker bliver ramt af hjemløshed er mange og de finder stadig større udbredelse. Derfor er det vigtigt, at komme ud og møde vores hjemløse bog. For her kan du frit spørge og få svar på hvad det er for nogle omstændigheder der indtræffer og som typisk leder til hjemløshed.

Du kan også se et lille klip her og få en forsmag på hvad der gemmer sag bag omslaget.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Social Status

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Journalist

I folkemunde omtalt som den fjerde statsmagt. Holdningerne til journalister er ofte lige så knivskarpe som vinklerne på udvalgte journalisters historier. Konflikt for konfliktens skyld lyder det tit. Løgn, overdrivelser og bagvaskelse er osse begreber, som kastes efter skribenterne i flæng. I en årlig troværdighedsanalyse fra Radius ligger journalisterne konsekvent tredjesidst.

Mediemøllen kører så hurtigt, at selv garvede journalister som er velbevandret ud i deres stofområde, kan have vanskeligt ved at følge ordentligt med. Men er det en undskyldning for ikke at levere en balanceret dækning? For ikke at fokusere på substans, men rende efter sensationer og skandaler? Graver de bare større grøfter med deres dækning af samfundets yderligheder? Spørgsmålene er mange, og vores journalist er ikke bange, så kom glad og spørg!

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Beskæftigelse

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Jøde

Man har et indtryk af, at der siden Jesus korsfæstelse har været en anstrengt stemning omkring jøderne. At de har været stigmatiseret i flere tusinde år. Måske er det en af forklaringerne på, at der til trods for Holocaust og den enorme historiske lektion, stadig er mange fordomme om jøder.

Nogle fordomme bygger på fysiske kendetegn, den med de lange næser eller de ortodokse jøder, hvor mænd har langt krøllet hår. Mens den med næserne har levet i århundreder, så bygger de nyere på teorier om magtkomplot, global kontrol og 11. september. For nogle helt tredje er jøder og zionister og bosættere, en stor pærevælling. Men lån vores jøde og find dine egne svar!

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Religion

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Konvertit, Islam

Vi hører om dem i medierne. Vi ser nogle af dem på gaden og tænker vores. For hvad er det, som får stadig flere danskere til at konvertere til Islam?. En religion så udskældt, at man tænker, det må forskrække de fleste.

De typiske fordomme om konvertitter bygger på historier om, at de er mere religiøse og troende end ikke konvertitter. For de skal bevise sig selv og udmærke sig. Det er derfor man hører historier om at konvertitter indgår i radikaliserede gruppers aktiviteter.

Mød vores konvertit og hør om hans bevæggrund, overbevisning og stil kritiske spørgsmål til ham, hvis du føler for det. Kun hvis man spørger kan man få svar.

Lokation: København

Udgivet: 2014

Kategori: Religion

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Kropsudsmykket

Vi ser dem overalt i gadebilledet, Mennesker der har valgt en alternativ kropsudsmykning og udtryk som vi ikke kan undgå at forholde os til. Nogle har fået horn i panden andre med store tatoveringer eller piercinger på krop og i ansigtet.

Men hvorfor gør de det? Hvad får de ud af det? Handler det bare om at få noget opmærksomhed? Eller er det noget okkult?…

Fordomme er nemme at have og svære at komme af med, så kom ned og lån vores bog, så kan du få dine egne svar.

Lokation: København Udgivet: 2000 Kategori: Livsstil Faktalink:

Lesbisk

Homoseksuelle og deres kærlighed har trange vilkår mange steder i verden. Men i Danmark er der med tiden kommet en meget større accept og forståelse hos mange. Det er relativt trygt, at vise sin kærlighed i det offentlige rum.

Men det betyder ikke, at bøsser og lesbiske ikke udsættes for diskrimination, hadforbrydelser og fordomme i lighed med transseksuelle. Lesbiske provokerer noget i mænd, hvorfor man må antage, at de mest gængse stereotyper og fordomme kan have deres ophav der.

Det hedder sig, at lesbiske hader mænd, er militante, typisk med kort hår, gerne fremstår maskuline og ofte ses klædt i tøj, som en dreng kunne bære. Men kan det nu passe? Lån vores lesbiske bog og læs selv op.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Seksualitet

Misbruger

Livet er fyldt med fristelser, og for nogle udvikler det sig til et misbrug. Rusmidlerne er forskellige, men har alle det til fælles, at de kan være farlige at rode rundt med. Risikoen for at blive afhængig er stor, og for dem, som falder i, har det typisk meget voldsomme konsekvenser for deres liv og muligheder.

Vores fordomme om hvorfor mennesker udvikler et misbrug er mange og gamle. Der findes kun få familier i Danmark, som ikke har haft en direkte berøring med emnet, alligevel er det stadig et stort tabu.

I den senere tid har debatten handlet om hvorvidt samfundet kan rumme et Fixerrum til de mest udsatte stofmisbrugere. Det evigt tilbagevendende samtaleemne synes at være hvordan debatten om hvordan samfundet skal forsøge at hjælpe mennesker, som er ramt af et misbrug.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Livsstil Misbrug

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Mobbeoffer

Mobning er stadig et problem i det danske samfund. Skolerne har i årtier arbejdet med at implementere og håndhæve effektive strategier mod mobning, mens arbejdspladserne langsomt er ved at vågne op.

I en stor undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2012 svarer 12 % af alle deltagerne ja til, at de har været udsat for mobning på arbejdet inden for de sidste 12 måneder.

Den typiske fordom om ofre for mobning er, at de selv er skyld i den negative opmærksomhed på grund af deres påklædning, væremåde, lugt, kropsstørrelse, evner og mere til.

Lokation: København

Udgivet: 2015

Kategori: Social Status

Naturist

Nudist er der osse nogle der kalder de mennesker, som ynder at bevæge sig rundt som naturen har skabt dem. I Danmark har vi særlige strande til naturisterne, nøgenbadning i svømmehaller og mange andre aktiviteter målrettet de anslåede tyve tusinde naturister.

Men hvorfor har de travlt med at vise deres bare ingenting frem? Handler det om exhibitionisme eller en form for påtrængende seksualitet i det offentlige rum?

Du kan selv spørge, for vi har to rigtigt gode eksemplarer på vores hylde, så kom forbi og lån en naturist.

Lokation: København

Udgivet: 18. April 2015

Kategori: Livsstil

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Overvægtig

Fedme er en international epidemi. Omfanget af mennesker, der har en kraftig overvægt, er eksploderet de seneste årtier, og det anslås, at omkring 600.000 danskere er kraftigt overvægtige eller fede. Det påvirker ikke kun de overvægtige, men lægger også et stort pres på de offentlige sundhedsbudgetter.

De fleste læger og fagfolk vurderer hovedparten af patienter med en svær overvægt som misbrugere, så mener menigmand, at det er den overvægtiges egen skyld, at han eller hun er blevet for tyk.

Fordomme om fedme er ganske udbredt, ligesom vittighederne er socialt acceptable i mange kredse. Den er vel ikke længere end, at man bare kan holde op med at proppe i kæften hele tiden, eller hvad? Lån vores svært overvægtige bog og spørg, så får du svar!

Lokation: København

Udgivet: 2008

Kategori: Misbrug Spiseforstyrrelser Sygdom

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Politibetjent

Der er mange jobs, som på grund af deres karakter og indhold er omgivet af stereotyper og fordomme, politibetjenten er en af dem.

Om det skyldes uheldige episoder fra medierne, som Perle-sagen skal man ikke kunne sige, men det er en udbredt fordom blandt nogle, at betjente er fremmmedfjendske. Andre bygger på deres forhold til magtanvendelse mens en helt tredje handler om politifolks geografiske oprindelse.

Nuancerne er med garanti flere end de gængse indtryk efterlader rum til hos den enkelte, hvorfor det varmt anbefales at udfordre dig selv ved at låne vores betjent, som vi selv har til låns fra Københavns Politi.

Lokation: København
Udgivet: 2000
Kategori: Beskæftigelse Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Politiker

Det er en almindelig talemåde i Danmark, at vi stemmer på dem, vi er mindst uenige med. Og politikerleden er støt stigende. I januar 2014 offentliggjorde Altinget en undersøgelse, der viste, at på ganske få år er andelen, der har meget eller ret stor tillid til politikerne halveret til kun 36 procent af danskerne. Lige knap en tredjedel af os tror altså på de folkevalgte. Det er et meget lavt tal. For mener resten så, at de er bundkorrupte og fulde af løgn?

Fordommene er kraftigt udbredte og omsiggribende. De fleste handler om griskhed og levebrødspolitikere. Manglende visioner og magt for magtens skyld. Men også en oplevelse af, at de folkevalgte fuldstændig har mistet kontakten til folket, dominerer hos mange.

Men er de fuldstændig fløjtende ligeglade med borgerne? Handler det kun om at berige sig selv og få ansat sin svigerinde i det offentlige? Lån en af vores politikere og prøv dine fordomme af!

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Politik

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Polyamorøs

Mennesker finder hele tiden nye måder, at indrette deres liv. Herunder også vores kærlighedsliv og en af de ting der debatteres er det polyamorøse liv. Kærlighed på kontrakt eller åbne forhold. Men hvad går det ud på?

Fordomme møder de polyamorøse mange af. De fleste handler om, at det ikke kan være rigtig kærlighed. Undskyldninger for ikke at være monogame eller et spørgsmål om at være afhængig af den bekræftelse, som opmærksomhed og intimitet med flere partnere giver.

Polyamori er i vækst og vores bog er åben omkring sine preferencer og svarer gerne på dine spørgsmål.

Lokation: København

Udgivet: 2014

Kategori: Livsstil Seksualitet

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Roma

Roma folket har alle dage haft trange vilkår for, hvad angår omgivelsernes opfattelser af deres kultur, livsstil og handlemåder. De har haft trange vilkår i Europa og Danmark, hvor de siden 1500 tallet har været opfattet som en uønsket gruppe.

Historierne om romaér i medierne er sjældent positivt, og det er med til at tegne et negativt portræt af en befolkningsgruppe, som er svært at komme fri af for den enkelte. En undersøgelse fra Megafon for Politiken og TV2 viste i April 2012, at hele 67% af danskerne mener, at det er den gruppe. som har den laveste status i samfundet.

Men hvordan forholder virkeligheden sig egentlig? Lån vores Roma og dan dit eget personlige indtryk.

Lokation: København

Udgivet: 2003

Kategori: Etnicitet Livsstil Social Status

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Seksuelt Misbrugt

Mange af bøgerne i Menneskebiblioteket vækker stærke følelser. Den seksuelt misbrugte er en af vores allerstærkeste titler. For det er et meget tungt og voldsomt tabu belagt emne i det offentlige rum.

Fordomme om ofrenes muligheder for et normalt liv er udbredte. Men hvor mange finder en vej tilbage til livet, så finder omgivelserne det uendeligt svært at forholde sig til realiteterne. Faktisk vil vi helst ikke høre om det. For mange af os bliver direkte utilpasse af emnet.

Måske er det derfor, at der stadig er mange børn i Danmark, som udsættes for seksuelle overgreb af deres nærmeste. Fordi vi er for bange til at snakke åbent om de ting, som er meget svære. Det er vores bog ikke.

Grib muligheden for at møde et menneske, der kan tale om noget, som vi alle sammen skal forholde os til.

Lokation: København

Udgivet: 2014

Kategori: Ofre for kriminalitet

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Skizofren

Forstil dig, at du i perioder af dit liv har virkelig vanskeligt ved at skelne mellem virkelighed og dine forestillinger inde i hovedet. Tænk dig, hvis måden du opfattede virkeligheden på, viste sig slet ikke at holde stik med den virkelige virkelighed? Det er realiteten for mange af de 25.000 danskere, som lever med Skizofreni.

Vores fordomme om mennesker med psykiske sygdomme er udbredt og ofte funderet i misforståelser og enkeltsager, der omtales med stor dramatik i pressen. Det har skabt grobund for en række fejlopfattelser, som mange Skizofrene og andre med psykiske sygdom møder i deres hverdag.

De fordomme, som skizofrene oplever fra deres omgivelser spænder ganske bredt. Nogle møder utryghed og antagelser om, at man er farlig eller psykotisk. Andre tror ikke på, at det er en rigtig sygdom eller har tænkt, at mennesker med den slags diagnoser, var spærret inde i gummiceller med spændetrøjer på.

Virkeligheden har mange flere nuancer, og dem kan du lære meget mere om, hvis du låner vores Skizofrene bog.

Lokation: København

Udgivet: 2008

Kategori: Mentale Sygdomme

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Soldat (PTSD)

Danmark har haft soldater i krig af flere omgange i de seneste to årtier. Først i Irak og efterfølgende i Afghanistan. Krig er uden tvivl, noget af det allermest voldsomme et menneske kan opleve, hvorfor mange af vores udsendte kommer hjem med store udfordringer. Og mange døjer med PTSD symptomer af svær eller middelsvær grad.

Fordommene om de unge mennesker, der meldte sig til tjeneste i den internationale styrke, er mange; krigsliderlighed, psykiske rutsjeture og problemer med reintegration i samfundet fylder mest hos dem, som ikke kender en tidligere udsendt. Men meget tyder på, at det for en stor del af soldaternes vedkommende også handler om en manglende anerkendelse af deres arbejde.

Mød vores soldat, som har været i Afghanistan, og find ud af, om det mange tænker og tror, det nu også holder stik! Find ud af hvorfor han valgte at tage afsted og hvordan det har været at komme hjem.

Lokation: København

Udgivet: 2009

Kategori: Beskæftigelse Mentale Sygdomme

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Stalking (offer)

Det anslå at flere end 100.000 mennesker udsættes for stalking hvert år i Danmark. Det er med tiden blevet problem som har meget alvorlige konsekvenser for de involverede.

Fordommene om ofre for stalking er at de selv har lagt op til forholdet. At de med deres væremåde eller adfærd har inviteret den anden person til at forfølge dem. Danmark er først sent begyndt at tage problemerne alvorligt.

Hør mere om det, hvis du låner vores stalking offer, som har været igennem flere forløb med forskellige stalkere, og find ud af, om det mange tænker og tror, det nu også holder stik! Find ud af hvordan man tackler det og finder trygheden i sin hverdag igen.

Lokation: København

Udgivet: 2017

Kategori: Kriminalitet, Mentale Sygdomme

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Tørklædepige

Uden tvivl en af vores mest omdiskuterede udgivelser. En bestseller til hver event for debatten om de muslimske piger med tørklæde raser for uformindsket kraft i det danske samfund. De mest udbredte fordomme handler om tvang, arrangerede ægteskaber, undertrykkelse og modvilje overfor integration.

Holdningerne er mange og markante, men har du nogensinde siddet ned og sludret med en pige, der selv har valgt at gå med tørklæde? Har du haft muligheden for at spørge ind til hendes bevæggrunde eller overbevisning?

Den mulighed og flere til, har alle læsere, som vælger at låne vores tørklædepige.

Lokation: København

Udgivet: 2000

Kategori: Livsstil Religion

Faktalink: Mere information (linket åbner i et nyt vindue)

Book et besøg!

Er du interesseret i, at få mere at vide om dine muligheder for at invitere Menneskebiblioteket på besøg, så benyt formularen her på siden til at kontakte os. Vi glæder os til at høre fra dig.